Cilt güzelliği için bol su için |
Uzmanlar, kış mevsiminde cilt sağlığının korunması ve cildin yaşlanmasını geciktirmek için günde en az 8 bardak su içilmesi gerektiğini belirtiyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hacı Ali Telbisoğlu, kış mevsiminde sağlıklı bir tene sahip olmak, cildi soğuktan korumak ve yaşlanma etkilerini geciktirmek için alınabilecek birkaç önlemin etkili olabileceğini belirtti.
Derinin, epidermis ve dermis adı verilen 2 temel tabakadan oluştuğunu, yenilenen hücrelerin alt tabakadan üste doğru çıktığını bildiren Telbisoğlu, “Sürekli yenilenen bu hücrelerin en alttaki tabakadan üste çıkmasına kadar 3-4 haftalık bir süre geçiyor.
Kollajen doku, en yoğun dermiste bulunmak üzere tüm deriyi bir ağ gibi sarıyor. Zamanla zayıflayan kollajen doku özelliğini, cilt de elastikiyetini kaybediyor ve yaşlanma süreci başlıyor” dedi.
Kış şartlarından korumak için su ihtiyacı
Cildin, vücudun en geniş organı ve dışa açılan penceresi olduğunu, bu nedenle de dış etmenlerden de çok çabuk etkilendiğini dile getiren Telbisoğlu, cildi kış şartlarında korumak için su ihtiyacının karşılanması, beslenmeye dikkat edilmesi, güneşten korunulması psikolojik dengenin sağlanması ve uygun krem kullanılması gerektiğini kaydetti.
Günde 8 bardak su
Cilt sağlığında suyun çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Telbisoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Su, hayatın temel kaynağını ve aynı zamanda vücudumuzun yüzde 70’ini oluşturuyor.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı olduğu gibi, derinin de genç kalabilmesindeki en temel unsurdur. Bu nedenle vücudun su ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Kışın da su tüketiminin gerektiği ölçüde yapılması ve günde en az sekiz bardak su içilmesi öneriliyor.
Toksinlerin atılması sağlanıyor
Su, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak, cildin güzelleşmesine de yardımcı oluyor. Sağlıklı ve güzel bir cilt için, beslenmeye de önem vermek gerekiyor.
Mevsimi olmayan, üretim sürecinde genetiği değiştirilmiş organizmaların, doğal olmayan güneş ışını ya da vitamin takviyeleri yapılan meyvelerin fazla tüketilmemesi gerekiyor. Meyveler en zengin antioksidan ve vitamin kaynağını oluşturuyorlar.
Antioksidanlar, hücrenin enerji santralleri olan mitokondrileri aktif hale getirerek, daha etkin çalışmalarını sağlıyorlar. Mitokondrilerin aktif hale gelmesi de, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor.”