Göz altı torbalarından nasıl kurtuluruz? |
Göz altı torbaları neden oluşur? Kullandığımız kozmetik ürünlerin göz altı torbalarına yol açma ihtimali var mı? Annelerimizden bildiğimiz patates ya da salatalık maskesinin göz şişliklerini indirme etkisi var mı gerçekten? Göz altı şişliklerinden kurtulmak için neler yapabiliriz?
Göz altı torbaları neden olur?
Göz altı torbaları genellikle yorgunluk, stres ve en önemlisi genetik faktörlerin yol açtığı yaşlanma belirtisidir. Yorgunluk en sık rastladığımız sebeplerdendir. Uzun süre bilgisayar başında çalışmak, uzun saatler televizyon seyretmek, uykusuz kalmak göz altı torbalarını tetikleyen sebeplerdir.
Göz altı torbaları, göz altındaki yağ keseciklerinin fıtıklaşmasından dolayı kendini gösterir. Bu yağ kesecikleri göz çevresindeki birçok kasın arasında tampon görevi görür. Zaman içinde bunların üstündeki bağ dokusu ve deri gevşedikçe, kaslar da uzun süre kasılı vaziyette kaldığında bu torbalarda fıtıklaşmalar oluşur.
Pudra'nın haberine göre, stresli olmak, kaslarda kasılmayı artırdığından, keseciklerin üstünde basınç yaparak bunların aralarda fıtıklaşmasını tetikler.
Göz altı torbalarının oluşumuna yol açan diğer önemli faktörler de genetik yapıdır. Annemizde, anneannemizde bu tür oluşumlar varsa, bizim de 25-30 yaşından itibaren göz altı torbalarıyla karşılaşmamız kaçınılmazdır.
Göz altı torbalarını geçirmek için evde neler yapabiliriz?
Alabileceğimiz en basit önlem, evde bir göz maskesi bulundurmaktır. Soğuk, buz içeren maskeler genellikle hızlı bir şekilde göz altı dokusunu sıkıştıracağından, hızlı bir rahatlama sağlar. Bunları 10-15 dakika kadar gözlerimizin üstünde tutmak faydalı olur.
Ayrıca, göz altı dokusunu sıkılaştıran birtakım mutfak malzemeleri de vardır. Soğuk patates ya da salatalık dilimlerini maske şeklinde belli bir süre bu göz bölgesinde tutmak gerekir. Soğuk çay maskesi de yapılabilir. Siyah çay ya da papatya çayı aynı etkiyi gösterir.
Göz altı torbaları nasıl giderilir?
Tedavi, göz altı torbalarının hangi aşamada olduğuna bağlı olarak değişir. Başlangıç safhasındaki torbalanmaların neden olduğunu tespit etmek gerekir öncelikle. Eğer yorgunluğa, düzensiz yaşama bağlıysa, yaşantımıza dikkat etmek, dinlendirici ve göz altı dokusunu sıkılaştırıcı dermokozetikleri kullanmak yeterli ve faydalı olacaktır.
Genetik faktörlere ve yaşlanmaya bağlı olarak oluşmuş, ilerlemiş seviyedeki göz altı torbalarının giderilmesi basit yöntemlerle mümkün olmaz. Bunun için bir plastik cerraha başvurmak gerekir. Plastik cerrah bu torbaları bazen çıkarır bazen de bunların bir fıtıklaşmadan kaynaklandığını göz önünde bulundurarak tekrar yerine yerleştirilecek operasyonlar yapar.
Göz altı torbası hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Göz altı torbaları bazen geçici olabilir. Geçici olan torbalar kalıcı bir hal almışsa, dinlenmiş ve rahat olmamıza rağmen geçmiyor ve giderek daha belirgin bir hal alıyorsa, bir hastalıktan şüphelenilebilir. Bunların başında böbrek hastalıkları ve hormonal hastalıklar gelir. Bunlar genellikle vücutta su ve tuz tutulumuna neden olan hastalıklardır.
Böbreklerin iyi çalışmaması göz çevresindeki ödemi artırır. Göz torbaları, doktorları böbrek hastalığı konusunda alarma geçiren ilk belirtidir.
Göz altı torbaları bazen beslenme biçimimizden de kaynaklanır. Çok fazla tuz tüketme alışkanlığı olan kişilerde, zamanla vücutta tuza bağlı sıvı birikimi böbrekleri yoracağından, birtakım hastalıkların belirtisi olabilir.
Ayrıca alerjik faktörler kaşıntıya yol açabilir ve bu kaşıntı göz altı derisini tahriş edebileceğinden, kaşıntı sebebiyle göz altında ödeme oluşabilir.