Saç problemlerine pratik çözümler |
Saçlarınızın sürekli dökülmesinden mi şikâyetçisiniz? Ya da saçlarınızın tiftik tiftik görünmesinden mi? Saçlarınız elektrikleniyor mu veya hacimsiz mi? Uygun bakım ve tedavi yöntemleri ile bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Nasıl mı? İşte sıkça karşılaşılan saç sorunları ve çözüm yolları…
Elektriklenen saçlar için…
Ani sıcaklık değişimleri saç yapısını zorlar. Bunun neticesinde saçlar elektrikle yüklenir. Saç telleri havaya uçuşur ve kötü bir görünüm alır.
Tedavi: Elinize biraz şekillendirme kremi alın. Bunu avucunuza iyice yayın. Saçlarınızın üzerine sürün. Gerekirse bitki özleri içeren nemlendirme losyonları da sıkabilirsiniz. Yapacağınız bu işlemler saçlarınızın elektriğini alır.
Eğer aceleniz varsa saçlarınızı suyla hafifçe nemlendirebilirsiniz.
Uzun vadeli tedavi: Düzenli olarak yapılandırma kürleri kullanın. Bu şekilde saçlarınızın nem dengesini düzenler ve hasarları giderirsiniz. Doğal maddeden yapılan fırçalar, kemik, ahşap ya da metalden yapılmış taraklar kullanın.
Çabuk yağlanan saçlar için…
Hormon düzensizlikleri yağ bezelerinin fazla çalışmasına yol açar. Bunun yanında kalıtsal faktörler ve stres durumlarında saçların yağlanmasında artış görülür.
Bakım: Saçlarınızı ılık suyla ve yağlı saçlara uygun bir şampuan kullanarak yıkayın. Yıkama sırasında saç derisine hafif bir masaj uygulanır. Sonra soğuk suyla durulanır. Saçlarınızı fönün ilk ayarıyla kurulayın.
Eğer saçlarınız yağlı ve yıkamaya da vaktiniz yoksa ıslak saç jölesini saçlarınıza sürün. Sivri uçlu bir tarakla şekillendirin.
Tedavi: Bitkisel öz içeren haftalık kürler yağ bezlerini sakinleştirici bir etki yaratır ve saçın ihtiyaç duyduğu nemi sağlar. Saç derisinin metabolizmasını canlandırır. Yağlı saçlar çok sık taranmaz. Ayrıca şekillendirmek için köpük ya da sprey kullanılmaz.
Hacimsiz görünen saçlar için…
Hacim sorunu genellikle çok ince ve düz saçlarda görülür. Aşırı bakım da saçları zorlar. Böylelikle şekilleri bozulur ve hacimleri kaybolur.
Bakım: Saçlarınızı yıkadıktan sonra şekillendirme kremleriyle güçlendirin. Eğer istiyorsanız, şekillendirme ürünlerini sadece saçlarınızın uçlarına sürün. Ardından saçlarınıza ayrıldığı çizginin tersine doğru fön çekin. Kısa saçlarda ise saç tellerini parmaklarınızla havalandırın ve spreyle sabitleyin.
Tedavi: Saçlarınızı özel arındırıcı şampuanlarla iyice yıkayın. Tamamen durulayın. Saçları onaran şekillendirme ürünleri kullanın. Böylelikle saçlarınızın güçlenmesini sağlarsınız. Saç telleriniz inceyse, altı haftada bir kestirmenizi öneririz. Hacim ve dalga veren ürünler kullanın.
Mat görünen saçlar için…
Çok sık fön, rüzgâr, ısı değişimi, perma ve boya saçları zorlar. Saç derisinde pürüzlenmeye yol açar. Sonuçta saçlar ışık yansıtmaz. Bakımsız-mat bir görünüm kazanır.
Bakım: Limon suyunu veya elma sirkesini soğuk suyla konsantre hale getirin. Bununla saçlarınızı durulayın. Yapacağınız bu işlem saç yüzeyini düzleştirir. Yıkama işlemi sırasında saçlarınızı çok iyi bir şekilde durulamaya dikkat edin. Bakım yağları içeren şekillendirme ürünleri saç yüzeylerini parlatır.
Tedavi: Mat görünen saçlara haftada bir kez bitki proteini içeren kürler uygulayın. Multivitamin kürleri saçlara sağlık ve parlaklık verir.
Çok sık dökülen saçlar için…
Saç dökülmesi çok değişik faktörlere bağlı olabilir. Kansızlık, demir eksikliği çinko eksikliği hormonal düzensizlikler (böbrek üstü bezinden salgılanan hormonlar, testesteron, troid hormonları), ilaçlar, uzun süreli geçirilen hastalıklar, stres, psikolojik faktörler.
Tedavi: Saç dökülme vakalarında ilk aşamada dökülmenin nedenleri araştırılır. Kan tahlili, hormonların düzeyleri, kullanılan ilaçlar, stres faktörünün olup olmadığı iyice araştırılır. Tedavide ilaçla tedavi şekli ve saç mezoterapisi önerilir. İlaçla tedavide ağızdan verilen ilaçların sayesinde kıl kökleri vücut tarafından beslenir.
Saç mezoterapisinde ise kıl köklerini besleyen vitaminler ve kan dolaşım artırıcı ilaçlar direkt kıl köklerini çok ince uçlu kılcal iğneler vasıtasıyla enjekte edilir. Haftada bir seans, toplam 8-10 seans süren bu işlemler sayesinde saç dökülmesi tamamen engellenmiş olup yeni saçların çıkması ile birlikte saçlarda dolgunluk, hacim artışı, parlaklık, saç kalitesinde yumuşama görülür. Yeni ve canlı saçlara kavuşulur.