Yüz Kırışıklarınız sizi rahatsız ediyorsa veya oluşmaya başladıysa, bunlardan kurtulmanın birden fazla yolu var. İşte oluşma etkenleri ve kırışıklara karşı uygulanan tüm yöntemler...
Nasıl savaşmalı?
Kırışıklar yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. Yıllar içinde deri incelir, kurur ve esnekliğini yitirir. Deri yaşlanmasının en önemli belirleyicisi genetik faktörlerdir. Güneş ve sigara ise erken deri yaşlanmasının en önemli çevresel etkenleridir. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi- Dermatoloji Uzmanı Dr. Rukiye Kaymaz kırışıklara karşı uygulanabilen yöntemleri derledi.
Kırışıklarınız sizi rahatsız ediyorsa, bunlardan kurtulmanın birden fazla yolu var...
Dermatokozmetik ürün kullanımı, cilt yenileme yöntemleri, dolgu ve botoks enjeksiyonları ve plastik cerrahi girişimler bu listenin başında yer alır.
Dermatokozmetik ürünler :
Doğru dermatokozmetik ürün seçimi yaşlanmayı geciktirir. Kırışıklık tedavilerini destekler. Kişinin kendi cilt tipine uygun bakım ürün seçimi konusunda bir dermatolog tavsiyesi alması gerekir. Retinoik asit, alfa / betahidroksi asit, koenzim Q10, antioksidan, peptid, kolajen içeren dermatokozmetik ürünler dermatokozmetik uygulamaları desteklemek amaçlı kullanılabilir.
Lazerle cilt yenileme :
Nonablatif lazerlerle derinin dermis denilen alt tabakasında oluşan ısı etkisiyle yeni kolajen ve elastin sentezi sağlanır. Düzenli aralıklarla birbirini takip eden birkaç uygulama sonrasında deri daha sıkı ve canlı görünür.
Kimyasal soyma (peeling) :
Yüzeysel soyma işlemiyle epidermis denilen derinin üst katmanının bir kısmı soyularak, yeni hücre oluşumu uyarılır. Düzenli aralıklarla tekrarlandığında, birkaç uygulama sonrasında kırışıklarda, lekelerde ve izlerde azalma saptanır.
Botoks enjeksiyonu :
Alın bölgesi ve göz etrafındaki kazayağı görünümünün giderilmesinde kullanılır. İşlemin 4 - 6 ayda bir tekrarlanması önerilir.
Yumuşak doku dolgu enjeksiyonları :
Derin kırışıklıkların giderilmesi amacıyla kullanılır. İşlemin 6 - 12 ayda bir tekrarlanması önerilir.
Cildin görünümünün iyileştirilmesi için çeşitli önlemler alınmalıdır;
• Güneşten korunun.
• Kış aylarında bile güneş koruyucu kullanın.
• Yaz aylarında geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve beyaz giysiler giyin.
• Direkt güneş ışığına maruz kalmayın.
• UVA +UVB filtreli minimum 15 koruma faktörlü ürünleri tercih edin.
• Nemlendirici kullanın.
• Ürün seçiminde dermatolog görüşü alın.
• Sigara içmeyin.